Evenimente locale
  • Ziua comunei Chilia este organizată în ultima duminică a lunii iulie. Sărbătoarea începe dimineaţa cu un concurs de biciclete, la amiază se desfăşoară un concurs de bărci, iar finalul sărbătorii copiii de la şcoala din localitate oferă tuturor celor prezenţi un spectacol de teatru.
  • Expoziţii zilnice cu împletituri din papură la primăria localităţii Chilia Veche. Un bun prilej pentru meşteşugarii pricepuţi de a-şi expune frumoasele creaţii.
Atelier de creaţie meşteşugărească

Din dorinţa de a păstra tradiţiile locale primăria Chilia Veche împreună cu Asociaţia Nufărul Alb au înfiinţat un atelier de împletituri din păpură unde meşteşugarii realizează manual coşuri de pâine, pălării genţi şi alte obiecte.

Rezervaţia Roşca-Buhaiova are o suprafaţă de 9625 ha şi se află în partea de nord a deltei între lacul Matiţa şi grindurile Letea şi Chilia. Rezervaţia este compusă dintr-un complex de lacuri şi bălţi ce include o mare diversitate de biotopi reprezentativi pentru delta fluvială cum ar fi: plauri plutitori şi fixaţi, mlaştini stuficole, lacuri, grinduri fluviale, gârle naturale şi zăvoaie de sălcii. Această zonă este protejată încă din anul 1940 când a fost declarată rezervaţie naturală, iar începând cu 1979 a fost declartă rezervaţie a biosferei împreună cu pădurea Letea. Motivul pentru care a fost declarată zonă strict protejată este prezenţa în aceste lacuri a celei mai mari colonii de pelicani din Europa. (01)(02)(03)(04)

In momentul de fata exista aici peste 3.500 de perechi de pelican comun care se aduna pentru a cuibari precum alte pasari ca egreta mare, egreta mica si lopatari, specii care se bucura de acelasi statut ca si prima. De asemenea, se intalnesc in numar mare stircul de noapte si cormoranul.

Fauna prezinta o remacabila diversitate, fiind reprezentata de mamifere: vidra, nurca, hermelina, bizamul, enotul, vulpea şi mistretul.

Bazinele acvatice sunt invadate de specii de nufar alb si galben, piciorul cocosului.

Rezervatia este situata în delta fluviala si ocupa o suprafata de 15-400ha. Nucleul rezervatiei îl constituie baltile stuficole Rosca si Buhaiova. Rezervatia este înconjurata de o zona de protectie care cuprinde perimetrul Bobitele din estul ghiolului Chilia si ghiolul Merloiul Mare. Rezervatia reuneste biotopuri variate: mlastini stuficole, ghioluri, grinduri fluviale, marginea vestica a grindului Letea, precum si partea estica a Grindului Chilia.

  • Biserica Ortodoxă din Chilia Veche a fost construită în 1854 şi are o înălţime de 52m, ceea ce face ca ea să fie a doua biserică ca înălţime din ţară după Biserica Neagră din Braşov. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, biserica “Sfinţii Voievozi” din Chilia Veche a fost şi observator militar, multe dintre fisurile profunde din zidărie datând din acea vreme.

Biserica a fost construita cu voia Imperiului Otoman care stapanea la acea vreme gurile Dunarii si care a acceptat cererea locuitorilor care nu puteau merge in localitatea Chilia Noua, de peste Dunare, atunci cand fluviul era inghetat.

  • Biserica Sf. Ioan Botezătorul este un lăcaş ortodox de rit vechi ridicat în satul Câşliţa. Construcţia se remarcă prin forma suplă conferită de turnul înalt alipit navei. Întreaga clădire este simplă şi elegantă, reprezentările iconografice fiind executate cu măiestrie şi migală.
  • Mănăstirea Stipoc (Schitul Sfântul Atanasie) este singura mănăstire situată în Delta Dunării, ampla-sată pe grindul Stipoc, în apropiere de Chilia. Locul este un mic paradis în mijlocul pustiei, un fel de oază unde te poţi reface după o zi toridă de vară.

Lacasul nu are multi calugari, cinci frati si parintele staret, o bisericuta mica din lemn (construita in stil moldovenesc), dar primitoare, cateva chilii, trapeza (locul unde se ia masa), iar in spate, undeva, amenajata o gradina. Pe drumul care se intra in curtea manastirii parintele staret a plantat sute de flori, care parca incep sa se miste la trecerea parintelui staret pe langa ele. Fantana din curtea manastirii, parca facuta in ciuda arsitei coplesitoare, te improspateaza cu apa ei rece si limpede. Primitoare si plina de viata, manastirea ofera si cazare pentru cei care vor sa petreaca acolo cateva zile pline de liniste. Lacasul este pastorit in rit vechi ortodox, construit destul de recent. Manastirea Stipoc este un excelent popas pentru pescarul sau turistul insetat de apa si reculegere spirituala.

Lacurile Babina, Matiţa, Merhei sunt tărâmul pelicanilor. Aici exista una din cele mai mari colonii de pelican comun din Europa, care reprezintă una dintre cele 18 zone strict protejate din Deltă. Lacul Merhei este unul dintre marile lacuri din Deltă fiind delimitat la nord de o zona strict protejată şi la est învecinându-se grindul şi Pădurea Letea. În împrejurimi, care sunt greu de descris în cuvinte, mii de păsări, care, probabil, nu au mai vazut de mult un om în acele locuri, peisajul subacvatic te lasă fără grai. Apa este atât de limpede, de parcă nu există. Se vede partea superioară a vegetaţiei acvatice, păduri de plante submerse şi numeroase bancuri cu peşti. În Delta Dunarii, condiţiile biologice deosebit de favorabile create de prezenţa  apei, fac ca vegetaţia să se dezvolte luxuriant.

Lacurile de deltă, considerate tip aparte, pentru caracterul lor specific, se întâlnesc mai ales în zona deltaică dintre braţele principale.

Asociaţia Nufărul Alb din localitatea Chilia Veche, Tulcea, înfiinţată în anul 2004, derulează activităţi care vizează schimbarea opiniei şi atitudinii comunităţii locale cu privire la valorile sociale şi culturale ale satului.

Atelierul oferă o alternativă de a menţine şi transmite din generaţie în generaţie meşteşugurile specifice zonei. Atelierul este implementat în parteneriat cu o asociaţie locală creată cu sprijinul Fundaţiei în 2004, Asociaţia Nufărul Alb. Atelierul şi-a început activitatea în a doua jumătate a anului 2005 iar primele produse au fost realizate în luna septembrie 2005.

Crearea atelierului a fost decizia comună a mai multor factori interesaţi din Chilia Veche care au analizat oportunitatea dezvoltării unui proiect socio-educaţional dar care să cuprindă şi o componentă de dezvoltare de activităţi generatoare de venit. Printre factorii care au contribuit la crearea unui atelier de împletituri din papură s-au numărat: accesul la materia primă (papura poate fi recoltată din Delta Dunării), existenţa unor persoane care cunosc meşteşugul împletitului din papură, dorinţa de a revitaliza specificul local, tradiţiile locale, dorinţa de a crea o alternativă educaţională pentru tinerii care termină opt clase şi nu-şi continuă studiile la oraş datorită posibilităţilor materiale reduse.

Papura este o plantă specifică Deltei care pentru a putea fi folosită la împletituri se cultivă de două ori pe an, iarna, în lunile ianuarie şi februarie şi vara, în iulie şi august. După cultivare, papura este lăsată la uscat 2 – 3 săptămâni, apoi este decojită şi folosită la realizarea de împletituri. La cele mai multe împletituri se foloseşte doar miezul papurii. Realizarea unui produs poate dura de la câteva ore pentru un coş de pâine de exemplu, până la două zile pentru un coş mai mare, o pălărie sau o geantă gen diplomat